Oraşul croat Osijek va găzdui, începând de marţi, Campionatele Europene de tir sportiv, competiţie la care România va fi reprezentată de 27 de sportivi, în concursurile de seniori şi juniori. Sursa: Luminița Grigore Tirul sportiv este disciplina de la care a venit prima medalie olimpică de aur a României. În 1952, la Jocurile de la Helsinki, Iosif Sârbu a urcat pe cea mai înaltă treaptă a podiumului, în proba de puşcă 40 de focuri culcat.
Până în 2004, tirul s-a întors întotdeauna cu câte o medalie de la Jocurile Olimpice, mai puţin de la Montreal (1976). La Beijing, anul trecut, Alin Moldoveanu a fost aproape de bronz. „I-au lipsit 0,2 milimetri”, a spus Constantin Ţârloiu, antrenor federal la Federaţia Română de Tir Sportiv.
În liniştea poligonului „Iosif Sârbu” din Bucureşti, străpunsă la intervale destule de regulate de focurile trase de participanţii la Campionatele Naţionale, Constantin Ţârloiu, antrenor federal la Federaţia Română de Tir, a vorbit pentru evz.ro despre obiectivele tricolorilor la Europene, despre situaţia acestui sport în România, despre calităţile unui trăgător.
Spectacol la talere
Evz.ro: Ce şi-a propus federaţia pentru competiţia din Croaţia?
Constantin Ţârloiu: Avem ca obiectiv cucerirea unei medalii, două clasări pe locurile 4-6 şi două - pe locurile 7-10. Este ceea ce ne-am propus la începutul anului. Vom trăi şi vom vedea. În sport nu poţi planifica exact. Poate fi şi mai bine, şi mai rău.
Care sunt cele mai redutabile echipe de tir din Europa?
Puterile în tirul european se împart pe probe. La puşcă şi pistol sunt Rusia, Ucraina, Germania, Italia. Pentru talere - Italia, Cipru, Rusia, Cehia, Slovacia, care a are un lot foarte puternic mai ales la fete.
Care este cea mai atractivă probă?
Talere reprezintă o probă foarte spectaculoasă,