Se spune că o porţie de cartofi copţi îngraşă mai mult decât un senviş. Mai ales susţinătorii dietelor care se bazează pe calcularea indicelui glicemic al alimentelor sunt mari duşmani ai cartofului. Dar cât e de îndreptăţit să acuzăm cartofii că îngraşă?
Reputaţia cartofilor de a fi alimente care îngraşă vine, probabil, de la faptul că au un indice glicemic mare (un conţinut mare de glucide), deci sunt rapid digeraţi, şi „aruncă în aer" nivelul de zahăr din sânge. În teorie, acest lucru încurajează depunerea excesului de zahăr sub formă de depozite de grăsime.
Să nu învinovăţim însă cartofii mai mult decât e cazul. în primul rând, nu toate tipurile de cartofi au un indice glicemic mare. Ideal este să alegeţi cartofi noi sau cei din varietăţile Marfona şi Estima. Dar cel mai important este cu cu ce asociaţi cartofii copţi. Dacă îi mâncaţi cu alimente bogate în proteine - fasole verde, ton, chilli cu carne - acest lucru va încetini digerarea cartofului şi-i va scădea indicele glicemic. O altă soluţie ar fi să amestecaţi cartoful copt cu suc de lămâie şi piper negru.
Lăsând la o parte problema indicelui glicemic, trebuie să mai ştiţi câteva lucruri despre numărul de calorii pe care le are o porţie de cartofi copţi, în comparaţie, de exemplu, cu un senviş. O porţie de 180 de grame de cartofi copţi are 245 de calorii. Dacă evitaţi untul şi-i consumaţi cu fasole verde şi salată, numărul caloriilor va ajunge la 355. Acelaşi număr de calorii veţi obţine dacă alegeţi pentru cartof o umplutură din ton cu porumb, la care aţi adăugat maioneză light. Nu veţi depăşi 350 de calorii nici pentru varianta cartof copt, plus chilli cu carne.
În comparaţie, un senviş cu brânză cedar, roşii şi sos are 648 de calorii, iar o baghetă cu ton şi maioneză depăşeşte 900 de calorii. Evident, cartoful este în acest caz o opţiune mai sănătoasă.