Cosmin Ioan Toma a un bucătar neîntrecut, dar şi un apreciat solist de muzică populară. Când nu găteşte ori cântă, pictează icoane pe sticlă ori sculptează ceară. Cosmin e convins că de la bunica din partea tatălui a moştenit priceperea în domeniul gastronomic, plăcerea de a găti. Stătea de mic pe lângă mama sa, prin bucătărie, şi prindea repede: la 6 anişori îşi făcea „ochiuri”.
Acasă găteşte soţia
E meşter bucătar de un deceniu, l-a învăţat meserie bucureşteanul Nelu Graur. A scos pe piaţă trei cărţi de bucate, are în lucru o a patra (va cuprinde 100 de reţete puse în rimă), dar şi o carte de deserturi, la care lucrează împreună cu soţia.
În paralel, Cosmin are timp şi pentru o monografie a comunei Meteş (aici s-au născut părinţii lui), care va conţine tradiţii şi obiceiuri din zonă, reţete culinare specifice, cântece din Meteş.
Mai mult, bucătarul albaiulian a organizat o serie de expoziţii culinare, participă la diverse jurizări în domeniu, iar de 5 ani de zile încoace prezintă, la un post de televiziune local, reţete dintre cele mai apetisante.
„Cel mai mult îmi place să pun în valoare mâncarea tradiţională. Îmi place să gătesc, în mod special, tochitură, balmoş, sărmăluţe în foi de viţă”, a afirmat el.
Culmea e că în familie găteşte soţia. „Acasă nu sunt bucătar, nu mă lasă soţia. Pe de altă parte, nici eu nu mă prea îndemn. Dacă ea e plecată, nu-mi fac nimic, mănânc slănină cu ceapă şi roşii sau mă duc şi-mi cumpăr biscuiţi de la alimentară”, a spus râzând.
Când însă consoarta îl roagă să-i prepare specialităţile ei preferate - „sote de morcovi” sau „stroganov de pui” (un fel de tocăniţă din piept de pui), nu stă pe gânduri.
Solist vocal, pictor şi... sculptor
Cosmin e şi solist de muzică populară, are un timbru vocal impresionant. Spune că plăcerea cân