După Cluj-Napoca, conducerea Poliţiei Comunitare Ploieşti a găsit soluţia la criza de martori necesari întocmirii proceselor verbale de contravenţie. Este vorba despre informatorii voluntari.
De la începutul anului, peste 70 de ploieşteni au primit de la poliţie legitimaţii de voluntari, în baza cărora cetăţenii, cu vârste cuprinse între 18 şi 70 de ani, au devenit „informatori” de cartier.
„Sunt persoane cu spirit civic, care ne anunţă în timp util de producerea unor ilegalităţi pe domeniul public, de la distrugerea locurilor de joacă, până la furtul de flori din spaţiile verzi. Unii dintre ei s-au dotat singuri cu camere foto sau telefoane mobile prin intermediul cărora avem dovezile necesare probării unei ilegalităţi”, susţine Carmen Gheorghe, directorul Poliţiei Comunitare Ploieşti.
Voluntarii i-au mai scutit pe agenţi şi de un mare stres - găsirea martorilor dispuşi să semneze procesele verbale de contravenţie. „Când mergem într-un cartier, îi sunăm pe voluntarii care au domiciliu în zonă să ne însoţească echipajele pe teren, astfel încât, în cazul surprinderii în flagrant a unor cetăţeni certaţi cu legea, ei să fie martori la acordarea sancţiunii”, a completat şeful poliţiştilor comunitari.
Orice ploieştean fără antecedente penale poate deveni voluntar, dacă dovedeşte că are spirit civic şi este cunoscut în zona de domiciliu ca un cetăţean model.