SEMNAL. Grăsimile saturate din porc şi vită măresc acceleral colesterolul. Urmarea: bolile coronariene Sursa: NorthFoto
Carnea roşie aduce şi rele, dar şi bune organismului. Bogată în fier, un mineral necesar adolescenţilor, aceasta ajută la combaterea anemiei. Numeroase studii însă arată legătura dintre consumul de carne roşie şi apariţia bolilor cardiovasculare, precum şi a unor tipuri de cancer, la cei care o consumă cu preponderenţă.
Riscuri
Cancerul nu apare neapărat pe fondul consumului de carne roşie, componenta genetică a fiecărui organism având o deosebită importanţă. Marij McCullogh, epidemiolog pentru Societatea Americană de Cancer, spune că s-au făcut doar asocieri între consumul de carne roşie procesată şi cancerul colorectal. Ceea ce dăunează colonului este grăsimea saturată. În schimb, legătura dintre bolile cardiace şi carnea roşie este aproape clară, deoarece grăsimile saturate pe care le conţine cresc colesterolul din sânge. Un nivel ridicat al colesterolului rău (LDL) măreşte riscul apariţiei bolilor de inimă.
Beneficii
Consumată ponderat, carnea roşie aduce şi beneficii. Fierul pe care îl con ţine este mult mai uşor absorbit de organism decât cel din pastile, ceea ce ajută la combaterea anemiei, iar vitamina B12 menţine celulele nervoase să nătoase. Zincul, un alt element prezent, contribuie la întărirea sistemului imunitar, iar proteinele ajută la construirea masei musculare şi osoase. Nutriţioniştii recomandă porţii mici şi cu mai puţină grăsime. O friptură de vită, de 150 de grame, consumată de două-trei ori pe săptămână nu face rău unui om sănătos. În privinţa fripturilor de porc însă, specialiştii sunt rezervaţi. Puteţi mânca mai mult de 150 de grame dacă faceţi efort şi consumaţi mai multe calorii decât ingeraţi. De asemenea, este important ca acest consum de carne roşie să nu-