Aproape 13 miliarde de lei din fondurile publice au ajuns, în primul semestru al acestui an, în diverse proiecte de infrastructură.
Respectiva sumă reprezintă cam o treime din toţi banii care trebuiau cheltuiţi în acest an pe modernizarea şi construirea de drumuri, şcoli, spitale sau sisteme de irigaţie. „Au fost alocate şi plătite efectiv, în primele şase luni, 1,073 miliarde lei din bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Locuinţelor (MDRL) pentru proiecte de infrastructură”, au declarat repre zentanţii instituţiei, citaţi de revista „Capital”.
Din bugetul primului semestru, 99% a fost executat. Cum nu toate ministerele o duc la fel de bine ca acesta, Emil Boc a hotărât, chiar cu riscul de a creşte deficitul bugetar, să treacă banii pentru infrastructură alocaţi ultimului trimestru în cel de-al treilea.
Pentru infrastructură, până la finele anului, instituţiile publice ar trebui să cheltuiască 27 de mili ar de de lei. Dar din cauza birocraţiei şi a capacităţii reduse a constructorilor, şansele sunt foarte mici ca aceşti bani să fie cheltuiţi, spune fostul ministru al lucrărilor publice, Laszlo Borbely. Acesta declară că ministere precum cel al Mediului, care şiau alocat bani foarte mulţi pentru proiecte de infrastructură, vor avea mari probleme în a cheltui aceste sume.
Firmele de construcţii sunt nemulţumite
Constructorii nu par să dea semne cum că ar fi mulţumiţi de evoluţia investiţiilor publice. „Nu se organizează licitaţii, nu semnăm contracte. Puţinele licitaţii care au loc sunt câştigate de firmele care vin cu oferte absurde ori preţuri foarte mici, în care nu au cum să se încadreze respectând cerinţele de calitate ori punând condiţii de genul garanţie de bună execuţie 99 de ani”, a spus Adriana Iftimie, directorul executiv al Patronatului Societăţilor de Con strucţii. Cei care totuşi au a