Echipe mixte de inspectori verifică legalitatea comercianţilor din pieţele agroalimentare. Avalanşa de plângeri venite atât din partea consumatorilor, cât şi de la pieţari din judeţ, a declanşat o amplă operaţiune de control la care participă inspectori ai Gărzii Financiare, reprezentanţi ai Protecţiei Consumatorului, precum şi angajaţi ai Direcţiei pentru Agricultură.
„Există numeroase sesizări privind preţurile mari, discuţii privind calitatea de producător pe care o invocă cei care vând în piaţă, precum şi faptul că unele produse sunt aduse din import şi vândute ca produse autohtone”, a declarat Claudiu Grama, inspector în cadrul Direcţiei Agricole Hunedoara.
„Am întâlnit situaţii în care marfa expusă avea o calitate îndoielnică sau nu provenea din ţară. Din păcate, noi nu puteam aplica sancţiuni. Astăzi, vor fi controale în piaţa din Deva”, a mai spus Grama.
Pieţarii plătesc intrare la toaletă
Vânzătorii de legume sunt nemulţumiţi de condiţii şi de chiriile mari percepute de administraţia pieţei. „Nu înţeleg de ce, dacă plătesc chirie pe tarabă, trebuie să plătesc şi taxă dacă am nevoie să merg toaletă. Este anormal. Apoi, sunt nemulţumit de faptul că există mulţi aşa-zişi producători care habar nu au cum e să cultivi un cartof, dar ei vând tot anul în piaţă. E clar că au cumpărat marfa de la un angrosist. Controalele astea nu au niciun efect”, s-a revoltat Ioan Mihalcea, unul dintre puţinii producători din judeţ.
Cum cresc legumele tot anul pe un petec de pământ
Cea mai mare dilemă este cum reuşeşte un ţăran care are un certificat de producător pe o suprafaţă foarte mică să fie prezent în piaţă pe tot parcursul anului. În principiu, el nu ar avea suficientă producţie care să îi asigure marfa necesară vânzării. „Avem multe reclamaţii de acest gen. Din păcate, noi nu putem stab