Considerat de unii foarte daunator pentru sanatate, cartoful este in realitate o sursa importanta de vitamina B6, vitamina C si potasiu. Cartoful este un aliment foarte des intalnit la mesele noastre, insa de cele mai multe ori este prajit. De ce nu incerci si altceva?
Chipsuri facute acasa, este prima propunere a How Stuff Works Poti prepara chipsuri delicioase chiar in cuptorul tau, fara a folosi grasime.
Taie in felii foarte subtiri cartoful, trece-le prin ulei, aseaza-le in tava si da-le cu putina sare. Coace-le pana prind o culoare galben-maronie. Lasa-le sa se raceasca si apoi vei avea chipsuri crocante si sanatoase. Daca doresti, adauga condimente pentru a-ti "personaliza" preparatul.
Incearca praf de usturoi, chili, branza sau ce iti trece prin minte. Ai grija sa pui aceste prafuri imediat ce ai scos chipsurile din cuptor. Este recomandat sa nu incerci sa ii prepari in cuptorul cu microunde.
Poti prepara skordalia, un sos grecesc pe baza de usturoi si cartofi, care se serveste cu peste, fructe de mare sau legume. Pentru prepararea skordaliei va trebui sa faci o pasta din cartofi, pe care o vei amesteca cu usturoiul zdrobit, ulei de masline, otet si sare dupa gust. Daca doresti poti adauga si putina lamaie. In unele zone se adauga migdale, nuci si chiar spanac.
Clatitele din cartofi. Pentru inceput trebuie sa amesteci cartofii rasi cu ceapa, dupa care strecoara-i pentru a indeparta apa ramasa. Adauga ouale batute, faina si sare si piper dupa gust. Se servesc calde cu smantana si mere.
Galustele din cartofi. Fierbe cartofii si cojeste-i cand sunt inca calzi, apoi da-i prin masina de tocat pentru a-i face pasta. Amesteca-i cu faina, putina sare, un ou batut pentru a forma un aluat. Framanta aluatul putin si apoi da-le o forma lunga si rotunda, precum, carn