În plin scandal al diplomelor emise de cea mai mare universitate privată din România, Spiru Haret, reprezentanţi ai conducerii unor universităţi particulare mari argumentează că situaţia creată nu este decât o încercare de a decredibiliza acest sistem de învăţământ. „Eu consider că învăţământul particular a luat naştere ca o alternativă la cel de stat, dovedindu-se o opţiune viabilă. Până acum nu s-a dovedit că ar exista nici măcar o diplomă falsă”, spune fostul decan al Facultăţii de Medicină Dentară de la Universitatea Titu Maiorescu, Dan Slăvescu.
Corina Dumitrescu, rectorul Universităţii Creştine „Dimitrie Cantemir”, crede că învăţământul privat din România devine periodic ţinta unor „malversaţiuni” menite să îl distrugă, în special atunci când o nouă conducere politică îşi începe mandatul.
"Nu sunt de acord cu învăţământul la distanţă"
„E o ciclicitate ciudată. Din patru în patru ani se aruncă o asemenea umbră asupra învăţământului particular pentru că există grupuri interesate să facă acest lucru”, spune ea.
Deşi s-a vehiculat ideea că studenţii de la universităţile private sunt interesaţi doar să obţină cât mai uşor o diplomă şi nu cunoştinţe, Slăvescu susţine că aceste centre de învăţământ au cursuri de calitate.
O dovadă a acestui fapt, mai spune el, sunt controalele care au loc o dată la cinci ani de la data la care a fost eliberată acreditarea.
„Totuşi, eu nu sunt de acord cu învăţământul la distanţă, cred că adevărata şcoală înseamnă cursuri de zi”, a mai precizat acesta.
În opinia Corinei Dumitrescu, diferenţa nu ar trebui să se facă între sistemul de stat şi cel privat, ci între universităţile care asigură un învăţământ de calitate şi cele care nu reuşesc să facă acest lucru, indiferent dacă este vorba de facultăţi de stat sau private.
În cont