Ionel Ioniţă, şeful Muzeului Municipiului Bucureşti, este semnatar al unui catalog de artă fără a avea vreo contribuţie ştiinţifică explicită. „Sculptorii Storck” îi mai are ca autori pe soţii Liliana Vârban şi Dan Vasiliu şi se vinde în holul instituţiei de cultură cu 50 de lei exemplarul.
Fotografierea a sute de lucrări din patrimoniul unui muzeu şi transcrierea unor etichete sunt elementele celei mai simple reţete de publicare a unui catalog de artă. La această concluzie ajunge oricare cumpărător care a plătit 50 de lei pentru „Sculptorii Storck”. Dacă cititorul va mai avea şi curiozitatea de a descoperi ce contribuţie concretă au avut cei trei autori, Liliana Vârban, Ionel Ioniţă şi Dan Vasiliu, la elaborarea acestui catalog, va avea o supriză totală: aproape niciuna.
„Un capitol este scris de mâna mea!”
Ionel Ioniţă, cel de-al doilea autor al lucrării, îşi justifică acest merit pe coperta „Sculptorii Storck” doar prin faptul că este directorul Muzeului Municipiului Bucureşti, în subordinea căruia se află Muzeul Storck. Nicăieri, sub nicio formă, nu se dovedeşte aportul lui Ioniţă la elaborarea catalogului.
„Întâi să cumpăraţi lucrarea şi apoi mai vorbim”, a spus Ioniţă. În condiţiile impuse, el a adăugat că un întreg capitol din catalogul Storck este teza lui de doctorat. „Este scris de mâna mea!”, a conchis directorul. Precizăm că întreaga lucrare, care cuprinde 309 pagini, conţine o singură secţiune scrisă, un Cuvânt înainte semnat de Ioana Beldiman şi tradus în trei limbi de către Liana Ivan Ghilia, Adela Ursachi, Lucia Loiso şi Anca Talpoş.
Cât despre primul autor trecut pe copertă, muzeograful Liliana Vârban a redactat, tehnoredactat, a fotografiat şi a procesat imaginile. Cu alte cuvinte, şi-a făcut doar meseria pentru care îşi primeşte deja un salariu.
„Munca de fişare a colecţiilor este activitate