Comercianţii îşi fac vânt cu eventaiul şi udă tarabele cu apă ca să menţină marfa cât de cât proaspătă, nealterată de căldură. Temperaturile ridicate înregistrate de termometre în ultimele zile au transformat pieţele din Ploieşti în adevărate saune, din cauza acoperişurilor din plastic sau din tablă încinse de soare, care menţin zăpuşeala în incinta acestor zone. Comercianţii nu mai ştiu ce să mai facă ca să se răcorească, iar cumpărătorii, toropiţi de căldură, nu mai stau prea mult la negocieri atunci când vin să-şi umple sacoşile cu legume şi fructe.
Piaţa Halelor Centrale este una dintre cele mai mari puncte de comercializare a produselor agro-alimentare din Ploieşti. Câteva sute de tarabe sunt rânduite pe o suprafaţă mare cât un stadion de fotbal. Aici, mai ales de când s-a instituit codul galben de caniculă, forfota începe încă de la primele ore ale dimineţii. Comercianţii fac tot posibilul să-şi vândă marfa cât mai repede, până la orele amiezii, ca să nu se strice pe mese din cauza căldurii, iar clienţii vin şi ei tot dis de dimineaţă la cumpărături, atunci când aerul este cât de cât respirabil.
“Am păţit multe necazuri pe căldura asta. Am venit cu roşii, castraveţi şi cu ardei gras, culese din grădina mea. Vreau să spun că în câteva ore, ieri, jumătate din cantitate s-a stricat. S-au înmuiat de tot, iar oamenii normal că şi-au ales legume proaspete, tari, că doar aşa se verifică dacă mai sunt bune”, s-a plâns o bătrânică din Valea Călugărească venită la Ploieşti ca să câştige un ban cinstit.
Udatul pe jos e o soluţie
“Eu mi-am udat tot tipul taraba cu apă şi ud şi pe jos ca să se răcorească. Cer furtunul de la colegii din piaţă. În rest ne mai facem vânt cu evantaie din ziarele pe care le cumpărăm şi bem multă apă. Aroape toţi clienţii vor fructe tari, chiar aşa se exprimă, nu fleşcăite de căldură”, a spus un alt