LEGISLAŢIE l Ofertele care propun preţuri “neobişnuit” de scăzute pentru contracte de achiziţii publice, de sub 85% din valoarea estimată, vor fi respinse la licitaţii
Alături de respingerea ofertelor prea ieftine, modificarea legislaţiei în domeniu va elimina şi regula potrivit căreia nu era acceptată oferta unei firme care, în ultimii doi ani, nu şi-a îndeplinit contractul.
Regulile vor fi introduse printr-o nouă modificare a legislaţiei achiziţiilor publice, după cum au declarat surse guvernamentale, citate de Mediafax. Se va considera că o ofertă prezintă un preţ “aparent neobişnuit de scăzut” în raport cu ceea ce urmează să fie furnizat, executat sau prestat atunci când preţul ofertat, fără TVA, reprezintă mai puţin de 85% din valoarea estimată a contractului sau, în cazul în care în procedura de atribuire sunt depuse cel puţin cinci oferte, reprezintă mai puţin de 85% din media aritmetică a acestora.
Autoritatea contractantă va fi obligată să verifice în detaliu oferta şi să solicite inclusiv documente privind preţurile la furnizori, stocurile de materii prime şi materiale, modul de organizare şi metodele utilizate în cadrul procesului de lucru, nivelul de salarizare a angajaţilor, performanţele şi costurile anumitor echipamente de lucru.
Şi dacă preţul, fără TVA, inclus în propunerea financiară este cu mai mult de 10% mai mare decât valoarea estimată în anunţul de participare, oferta va fi respinsă. În acelaşi timp, autoritatea contractantă nu are dreptul de a restricţiona participarea la licitaţie prin introducerea unor cerinţe minime de calificare, care sunt disproporţionate în raport cu natura şi complexitatea contractului de achiziţie publică ce urmează să fie atribuit. (A.B.)
LEGISLAŢIE l Ofertele care propun preţuri “neobişnuit” de scăzute pentru contracte de achiziţii publice, de sub 85% din valoarea estimată,