» Douazeci si patru de oameni au ajuns pe Luna. Numai doi au atins insa fundul celui mai adanc ocean. Au gasit acolo pesti si vietati abisale dintre cele mai stranii pe care, daca ar putea fi aduse la suprafata, cu siguranta le-am gasi la Tsukiji (Tokyo). Vorbim despre cea mai mare piata de peste si fructe de mare din lume, unde un ton poate costa si 170.000 de dolari.
Incruntandu-se reflex, barbatul incepe sa ascuta lama care seamana cu o sabie de samurai, lunga cam cit este el insusi de inalt. Acum 12 ani, cand era nou, acest cutit avea peste un metru si jumatate. A fost fabricat de mesterii casei Masahisa, cei care, sute de ani, au batut sabiile samurailor Minamoto, fondatorii celui dintai shogunat.
Barbatul scund care-l manuieste este Tsunenori Iida, conducatorul casei Hicho, una din cele mai vechi si venerabile familii din breasla angrosistilor de ton, stapanii absoluti ai pietei Tsukiji.
In urma cu vreo doua zile, tonul de 136 de kilograme intins pe burta in fata lui Iida-san, fugarea macroul prin Atlanticul de Nord. In mai putin de o ora, carnea sa, atat de pretioasa dependentilor de sushi, va fi atent portionata si trimisa bucatarilor care au avut sansa sa o achizitioneze in avans.
Iida-san este pregatit pentru prima lovitura de maestru, care va imparti pestele in patru sferturi perfecte din numai doua taieturi. Isi tine rasuflare o secunda si, cu precizie chirurgicala, despica rosul compact al carnii. In jurul lui, parca inlemneste totul. Iar in Tsukiji asta inseamna mult, caci suntem in inima nebuniei frenetice: nebunia salbatica, sangeroasa si totodata delicioasa a celei mai mari piete de peste si fructe de mare din lume.
Tonul stapaneste epicentrul pietei Tsukiji, dar absolut toate bogatiile oceanului – de la pesti vii si gustosi, la cei semi-otravitori, creveti, zeci de feluri de caracatitie si moluste – sunt licit