Două milioane şase sute de mii de cetăţeni moldoveni au fost aşteptaţi astăzi în faţa urnelor. A fost, după toate datele, ziua decisivă pentru viitorul republicii de peste Prut. Evz.ro v-a oferit, pe parcursul zilei, imaginea scrutinului din Moldova, printr-un „jurnal de alegeri” scris de la faţa locului de istoricul basarabean Igor Caşu. Sursa: ReutersSursa: EPA
1 /.
Sunt rânduri despre speranţe şi himere puse faţă în faţă cu aparatul teribil al administraţiei Voronin. 29 iulie 2009 a fost de fapt ziua lui Igor şi a milioanelor de moldoveni invitaţi să-şi decidă viitorul.
Bătălia pentru legislativul de la Chişinău s-a creionat în toate modurile posibile în lunile care s-au scurs de la evenimentele provocate de scrutinul anterior din aprilie. Paginile revoltei de la Chişinău s-au scris atunci cu sângele tinerilor care au îndrăznit să iasă în stradă pentru a contesta regimul schizofrenic al lui Vladimir Voronin.
Unii au spus că totul a fost doar o perdea de fum orchestrată chiar de comunişti pentru a discredita opoziţia. Alţii au crezut cu adevărat într-o schimbare care s-a transformat, treptat, într-un joc de şah cu miza incertă. E sigur însă: Chişinăul n-a lăsat pe nimeni indiferent în ultimele luni.
Cetăţenii moldoveni au fost rechemaţi la urne, după ce Partidul comunist n-a reuşit să-şi impună preşedintele dorit, în ciuda majorităţii obţinute la alegerile din 5 aprilie. Opoziţia şi-a utilizat magistral singurul as din mânecă de care dispunea: oamenii lui Voronin ar fi avut nevoie de un singur vot în plus pentru a-şi valida opţiunea prezidenţială. Nu l-au obţinut, iar anticipatele au devenit unica soluţie.
Zilele următoare vor demonstra, cu procente oficiale, cine a avut de câştigat. După ani de zile însă în care cetăţenii moldoveni au pierdut constant la ruletă alegerilor, 29 iulie 2009 poate fi se