Analiză. Tactica folosită de preşedintele Traian Băsescu de-a lungul mandatului său, aceea de a utiliza la maximum toate procedurile posibile împotriva adversarilor săi politici, sub aparenţa luptei cu "sistemul ticăloşit", pare să se întoarcă acum împotriva sa. Sursa: Razvan Valcaneantu
Aleşii PNL şi PSD au învăţat din tactica preşedintelui şi, dispunând de mecansimele pe care le au la dispoziţie, au început să utilizeze Parlamentul ca armă împotriva miniştrilor lui Băsescu-comisiile de anchetă.
Mandatul lui Traian Băsescu a fost acela al premierelor în multe privinţe. Pentru prima oară şeful statului, devenit preşedinte jucător, a ajuns să remanieze Guvernul, transformat în inamicul public numărul unu, prin atacuri extrem de dure la adresa miniştrilor liberali. Pentru prima oară, conflictul dintre preşedinţie şi Guvern a atins cote insuportabile şi a dus la un blocaj din care nu s-a mai putut ieşi decât prin medierea Curţii Constituţionale, instituţie ce a dobândit astfel o importanţă fără precedent. Pentru prima oară, Parlamentul suspendă preşedintele ţării, sub acuzaţia de încălcare a Constituţiei.
Răzbunarea PNL
Acum, pentru prima oară, un instrument parlamentar, cel al comisiilor de anchetă, este folosit ca metodă eficientă de "remaniere" a miniştrilor lui Băsescu. Buna cutumă parlamentară conform căreia pentru a îngropa o problemă înfiinţezi o comisie de anchetă a fost spulberată de aceeaşi majoritate care l-a suspendat pe Traian Băsescu. Este pentru prima oară când concluziile unei investigaţii, la nivelul Legislativului, duc la demisia unui ministru- Monica Iacob Ridzi, întâmplător cea care îi înmâna carnetul de revenire în PD-L Elenei Băsescu, chiar în seara în care mezina preşedintelui trecea proba votului direct, irelevant prin ce metode.
Liberalii au fost cei care au iniţiat comisia de anchetă