Douăzeci de experţi din 9 ţări europene, consultanţi ai OMS, susţin că ultravioletele din cabinele de bronzat declanşează cancerul. Sursa: Northfoto
Aparatele de bronzat declanşează cancerul, au arătat ieri 20 de experţi ai Agenţiei Internaţionale pentru Studiul Cancerului (IARC).
„Nu e niciun dubiu că aceste aparate sunt cancerigene”, au declarat experţii agenţiei. Ei au cerut sprijinul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii pentru a se interzice utilizarea solarelor, în special la tinerii sub 18 ani.
În ultimii 30 de ani, a crescut de patru ori numărul celor care au făcut cancer de piele.
Pericol major pentru tineri
„Nu există nicio îndoială că utilizarea solarelor creşte riscul de a face cancer de piele”, au avertizat experţii.
Până acum, specialiştii nu aveau decât supoziţii legate de această ameninţare, solarul fiind considerat „posibil cancerigen”. Studii ale experţilor IARC au arătat că riscul de a face cancer de piele creşte cu 75% în cazul celor care încep să utilizeze solarul înainte de a împlini 30 de ani.
„E timpul să reglăm acest sector şi să-i facem pe tineri să nu mai utilizeze astfel de aparate. Trebuie să ne asigurăm că aceste sunt controlate. Tuburile de bronzat care produc ultravioletele emit o lumină periculoasă”, afirmă Georges Reuter, preşedintele Sindicatului Francez al Dermatologilor.
„Mi-au apărut mai multe aluniţe. Alte probleme nu am”
Tinerii români nu ţin cont de riscurile pe care le prezintă solarul şi îl folosesc fără griji, mai ales că preţurile sunt atractive. Un minut de bronzare costă între unu şi doi lei.
„Solarul mi-a creat dependenţă. Merg de trei ani în saloane unde mă pot bronza artificial. În afara faptului că mi-au apărut mai multe aluniţe pe corp, alte probleme nu am. De cancer nu mi-e frică, poate doa