În luna iunie a acestui an, câştigul salarial mediu nominal, după impozitare, a fost de 1.379 lei, cu 23 mai mare decât cel din luna mai a acestui an, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS). Sursa: Arhiva EVZ
Banii în plus primiţi de salariaţi au provenit din primele ocazionale, cum sunt cele de vacanţă, din profitul net, sau au fost obţinuţi ca urmare a negocierilor salariale şi obţinerii unor producţii mai mari.
Cele mai mari salarii au fost încasate de anhajaţii din domeniul intermedierilor financiare, cu excepţia celor care lucrează în asigurări şi pensii private. Salariul mediu nominal net al brokerilor a fost de 3.935 lei. Aceştia au câştigat cu 20,9% mai mulţi bani decât în luna mai a acestui an.
Cu salarii medii nete de cinci ori mai mici decât ale brokerilor, angajaţii din hoteluri şi restaurante sunt cel mai prost plătiţi salariaţi. Potrivit INS, salarii medii nete au fost de 777 lei în acest sector economic.
În domeniul telecomunicaţiilor, industria farmaceutică, a tipăririi şi reproducerii pe suporturi a înregistrărilor, fabricarea băuturilor, dar şi în alte activităţi industriale, s-au înregistrat majorări ale salariului cu 7 sau 10 procente. Reduceri ale salariului mediu net s-au consemnat în domeniul serviciilor conexe industriei extractive cu peste 12%. În ceea ce priveşte fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor, transporturi terestre şi transporturi prin conducte, fabricarea produselor din tutun, depozitare şi activităţi auxiliare pentru transport, transporturi pe apă, silvicultură şi exploatare forestieră, pescuit şi acvacultură, câştigul în aceste domenii s-a diminuat cu valori cuprinse între 2% şi 4%.
Indicele câştigului salarial real pentru luna iunie 2009 faţă de luna precedentă, calculat ca raport între indicele câştigului salarial