În capitolul rezervat lunii august, din "Caleidoscopul sănătăţii", carte apărută la Editura Ceres, puteam citi în 1989 câteva sfaturi referitoare la igiena alimentaţiei vara, despre plantele medicinale ale lunii şi despre importanţa lunii august, Gustar, cum este numită în popor. Autorul, dr George M. Gheorghe, prezintă această lună ca fiind cea mai îndrăgită a anului: "Gustarul a însemnat pentru noi toţi simbolul libertăţii şi mândriei naţionale, bogăţia, virtutea, tăria şi izbânda noastră". El aminteşte de poeţi contemporani, precum Eugen Jebeleanu, în "Luminile lui August", care au cântat şi slăvit frumuseţea naturii. Nu uită nici de savanţi români, ca Gheorghe Marinescu şi Victor Babeş, care au definit-o ca fiind luna cea mai tonică pentru organism. Este perioada propice pentru odihnă şi tratament, de recuperare a stării de sănătate. Acum se culeg cele mai multe plante medicinale; este luna băilor şi curelor hidrominerale, a regimurilor de crudităţi, de salate şi fructe, a reînnoirii organismului, precizează autorul.
Plantele medicinale ale lunii sunt muşeţelul, roiniţa şi fasolea. Despre aceasta din urmă aflăm că este o plantă leguminoasă folosită atât ca aliment, cât şi ca medicament. Se folosesc păstăile fără boabe, datorită conţinutului lor în vitamina C, săruri minerale şi aminoacizi. Ceaiul se face din 20-30 de bucăţi de păstăi la 250 ml apă (fierte 15-20 de minute). Acest ceai înlătură excesul de apă din organism şi scade zahărul din sânge.
Tot în capitolul despre luna august întâlnim şi câteva informaţii despre peşte: carnea conţine 15-20% proteine complete, de bună calitate, lipide între 0,5%-16% ajungând uneori, în cazul peştilor marini, chiar până la 30%. Datorită conţinutului diferit în grăsimi, valoarea energetică a peştelui variază între 54 şi 230 calorii/100 g. Ficatul şi carnea de peşte au şi un conţinut bogat în vitaminele A