Caisa poate fi degustată din belşug în toată perioada anului. Proaspătă vara sau uscată iarna, aceasta poate fi partenera permanentă a reţetelor dumneavoastră delicioase.
Caisa (Prunus Armeniaca), care face parte din familia rozaceelor, nu este originară din Armenia, aşa cum indică numele, ci din regiunile muntoase din nord-estul Chinei. Caisele erau cultivate în China în urmă cu cel puţin 4000 de ani. Ele au traversat Imperiul Persan şi au ajuns în Orientul Mijlociu. Persanii le numeau „Ouăle Soarelui“. De acolo şi-au făcut drum spre Grecia şi Italia. Peste ani, caisele s-au răspândit în toată Asia, Europa, Orientul Mijlociu şi, în cele din urmă, California. În prezent, 97 la sută din cultura de caise a Statelor Unite se concentrează în California, care este pe locul cinci în topul celor mai mari producători de caise, după Turcia, Italia, Spania şi Grecia.
Valori nutritive
Caisa este un fruct uşor, cu un aport caloric moderat (47 kcal la o sută de grame). Un fruct de mărime medie nu aduce decât 30 de calorii, oferind o senzaţie uşoară de prospeţime datorită acidităţii sale.
Caisele sunt, înainte de toate, cele mai bogate fructe în provitamina A, aşa cum dovedeşte culoarea lor portocalie (1.400 mg la suta de grame, dublu faţă de piersici şi de 30 de ori mai mult decât merele). Două caise sunt suficiente pentru a satisface jumătate din nevoia zilnică a corpului de caroten, acest antioxidant preţios care joacă un rol de protecţie împotriva cancerului. De asemenea, caisele furnizează o cantitate mare de vitamine B1, B2 şi C. Sărurile lor minerale, printre care fosforul şi magneziul, sunt esenţiale pentru memorie.
Caisele sunt, în plus, unele dintre cele mai bogate fructe în oligoelemente (600 mg la o sută de grame de fruct). Conţin o cantitate incredibilă de potasiu (315 mg la o sută de grame), fiind cele mai bune alia