Duminică, spectacolul „I Am Special“ a mai marcat un punct de pe harta „Turneului la ţară“: satul Săsarm, din Bistriţa-Năsăud.Proiectul pus la punct de Ofensiva Generozităţii şi de tangaProject resuscitează căminele culturale prin doze de artă activă şi creează o reţea pentru comunităţile rurale. Citiţi şi:
Paul Socol: „Teatrul este drogul meu”Marius Manole:„În teatru adevărul şi sinceritatea contează“
„I Am Special”, spectacolul jucat până acum în căminele culturale din Limanu (Constanţa) şi Săsarm (Bistriţa) şi care va ajunge în acest weekend în comuna I.L.Caragiale (Dâmboviţa), porneşte de la povestea femeii de serviciu care a devenit, în urmă cu doi ani, profă de engleză într-un sat din Neamţ.
Dacă ştirea a generat iniţial o versiune tabloidizată a cazului, echipa de la Ofensiva Generozităţii a transpus cazul într-o piesă de teatru care să treacă dincolo de simplificări şi prejudecăţi.
„I Am Special” investighează multe rotiţe din mecanismul care dă naştere unor astfel de fenomene, de la dinamica acestor comunităţi, până la carenţele sistemului de educaţie, fără să scape din vedere birocraţia şi rolul presei în (de)formarea realităţii. Spectacolul este itinerat la mai multe cămine culturale din ţară, proiectul derulându-se ca un „Turneu la ţară”.
„Partea cu căminele culturale a pornit tocmai de la faptul că această femeie a încercat să aibă iniţiativă, iar noi, prin proiectele noastre, încercăm să-i mobilizăm pe oameni. Mai ştiam că începuse un program agresiv de renovare a căminelor, dar şi că sunt ţinute sub cheie de câte un angajat al primăriilor. Fiecare cămin are câte un eveniment pe an, cum ar fi sărbătoarea satului. Pe lângă asta, se mai întâmplă parastasuri, botezuri şi nunţi”, povesteşte Bogdan Georgescu de la Ofensiva Generozităţii, care este situaţia „la firul ierbii”.
Un el