Egalizarea varstei de pensionare intre barbati si femei ar putea aduce pensii mai mari acestora din urma, a declarat, la RFI, consilierul premierului pe probleme sociale, Mihai Seitan.
Autoritatile pregatesc un proiect prin care si barbatii si femeile se vor retrage din campul muncii la varsta de 65 de ani. O salariata iese la pensie in prezent la 60 de ani.
Masura ar avantaja atat sistemul de pensii, cat si pe beneficiarii acestuia, precizeaza Mihai Seitan.
"Marind varsta de pensionare, categoric ca si durata contributiei creste, sumele cu care se contribuie sunt mai mari, ca atare pensiile vor fi mai mari pentru persoanele in aceste situatii, in timp, evident", precizeaza consilierul premierului Emil Boc.
E cinic sa profiti de pensie doar trei ani?
Speranta de viata in Romania este printre cele mai mici din Uniunea Europeana. La barbati e de 68 de ani, iar la femei, de 75. Intrebat de RFI daca nu e putin cinic sa profiti de pensie doar trei ani, Mihai Seitan spune ca situatia sta altfel.
"Nu asa se pune problema. Discutati de speranta de viata medie a barbatilor si femeilor, care este adevarata, numai ca ea contine in general mortalitatea la toate varstele. Acolo este inclusa si mortalitatea copiilor de sub un an, acolo este cuprinsa si mortalitatea la varsta de 15 ani si asa mai departe. Din punct de vedere al pensiilor, speranta de viata a persoanei care iese la pensie este de 12, 14 ani, chiar 16 ani, in previziunea urmatorilor zece ani. Deci un pensionar nu va trai in medie doi - trei ani cu pensia, ci va trai 12, 14, 16 ani, ca in multe alte tari europene", explica Mihai Seitan.
Varsta de pensionare nu se majoreaza peste 65 de ani
Consilierul premierului mai spune ca, deocamdata, Guvernul nu intentioneaza sa majoreze varsta de pensionare peste 65 de ani.
"In momentul de fa