Pragul de un miliard de descărcări Firefox e deja istorie. Deşi abia a trecut o lună de la lansarea versiunii 3.5, se aşteaptă cu nerăbdare versiunea 4.0.
În mai 2005, pentru a "sărbători" pragul de 50 de milioane de download-uri, Fundaţia Mozilla anunţa crearea a 50 de monede în ediţie limitată, care să fie distribuite celor care au poveşti interesante despre modul în care au ajutat la răspândirea browser-ului Firefox.
La acea dată, Internet Explorer coborâse deja sub pragul de 90%, iar cei de la Microsoft priveau neputincioşi cum pierd din cota de piaţă în favoarea proiectului open source. Utilizatori de internet din toată lumea înţelegeau avantajale aduse de browser-ul Firefox, bucurându-se (nemascat) de faptul că scapă de "faimoasele" turbulenţe de securitate care bântuiau periodic IE. Deşi Firefox nu era perfect, îmbunătăţirile, noutăţile aveau ritm, culoare şi convingeau tot mai mulţi internauţi. Totul curgea în favoarea celor de la Mozilla, beneficiind de o anume antipatie faţă de corporaţia fondată şi condusă la acea vreme de Bill Gates.
TIMPUL DE PARTEA CUI?
Deşi nimeni nu poate să conteste evoluţia browser-ului celor de la Microsoft, un IE 8 fiind azi cu mult peste ce oferea prin 2004-2005 (din orice punct de vedere), din cota sa de piaţă a muşcat încontinuu Firefox-ul. Institutul de sondaje pe internet AT Internet Institute (ex-XiTi Monitor) indica faptul că, la sfârşitul anului trecut, 28% dintre accesările internetului în Europa se făceau prin intermediul browser-ului Firefox. Procentul pentru ţara noastră era de 32,9%, fiind în primele zece ţări europene din acest punct de vedere. Ţările în care era cel mai folosit la acea dată erau Finlanda (45,4%) şi Slovenia (44,6%). Totuşi, continuă să persiste un mai vechi detaliu nu lipsit de importanţă: cota de piaţă a browser-ului Firefox este