Un cutremur de 5,1 grade pe scara Richter s-a produs ieri în Marea Neagră, la 15 kilometri distanţă de Mangalia. Specialiştii spun că nu există pericol de tsunami în cazul cutremurelor atât de mici, însă unul mai mare ar produce şi acest fenomen. Un tsunami a măturat Mangalia în 1901, după un cutremur de 7,2 grade pe scara Richter.
Seismul s-a produs ieri dimineaţă, la ora 10:49, la o adâncime de zece kilometri. S-a resimţit cu precădere la Mangalia şi pe întreg litoralul românesc, dar şi la Bucureşti, în toată Dobrogea şi la Sofia, în Bulgaria. Conform datelor furnizate de Institutul Naţional pentru Fizica Pământului, cutremurul a avut epicentrul la 43,85 grade latitudine nord şi 28,39 longitudine est.
FALIA ŞABLA
Vinovată de mişcările seismice din Marea Neagră este falia Şabla, aceeaşi care a aruncat un val tsunami peste Mangalia la 31 martie 1901, după un seism de 7,2 grade pe scara Richter, produs la 15 kilometri adâncime. Cutremurul de la începutul secolului trecut a avut epicentrul la est de capul Şabla-Kaliacra, în nord-estul Bulgariei.
"Nu se pune problema de tsunami la un cutremur cu magnitudine atât de mică, de 5,1 grade pe scara Richter. Şi dacă ar fi fost ceva, s-ar fi întâmplat imediat. Noi avem evidenţe că la 7,2 grade magnitudine a fost tsunami. Există articole publicate în presa scrisă de autori români, bulgari şi turci că la cutremurul din 1901 a fost tsunami. Atunci numai Mangalia a fost afectată", explică Gheorghe Mărmureanu, directorul Institutului Naţional pentru Fizica Pământului, care ieri se afla întâmplător chiar la observatorul seismologic din Dobrogea. Specialistul mai spune că nu trebuie să ne speriem de posibile replici cu magnitudine mai mare în perioada imediat următoare, pentru că aceste mişcări seismice sunt destul de rare şi de magnitudine mică. "Atunci când am calculat Centrala de la Cernavodă,