A modelat mii de vase şi a expus la târguri din toată ţara. Cocoşul pictat de ea pe obiectele decorative uimeşte prin formă, culoare şi modul de redare.
Pe Elena Vegheanu am găsit-o la atelierul ei, situat în gospodăria din comuna Tomşani, lucrând de zor la câteva vaze şi farfurioare de lut. Aşzată în faţa roţii olarului, Elena ne-a povestit cum a început pentru ea povestea frământării pământului galben din Dealul Ulmului. „Părinţii mei au luat decizia, imediat după ce am terminat opt clase să mă înscrie la Şcoala Populară de Artă, la cursurile de ceramică. La început nu mi-a plăcut deloc, eram chiar dezgustată de tot pământul acesta pe care trebuie să-l modelez. Cu timpul, însă am prins gustul acestei meserii şi nu am mai putut renunţa la ea niciodată”.
A învăţat meserie de olari renumiţi din Horezu
Elena Vegheanu a avut şansa să lucreze alături de cei mai talentaţi ceramişti din Horezu, dar spune că cel mai mult a avut de învăţat de la renumita artistă populară, Ioana Mischiu. „Trebuie să ai putere ca să te lupţi cu pământul, dar mai ales trebuie să îţi placă să modelezi cocoloşul de lut. Eu lucrez numai cu pământ pe care îl iau de aici, din zona Dealul Ulmului, de fapt, toţi ceramiştii din Horezu, luăm humă de acolo”, povesteşte artista populară. Pământul care ulterior va fi modelat are şi el povestea lui. „Săpăm la trei metrii adâncime, iar apoi scoatem humă pe care o dăm prin malaxor, pentru a nu avea impurităţi. Din acest pământ, facem gogoloaţe pe care le modelăm şi le transformăm în vaze, farfurii, platouri”, povesteşte Elena Vegheanu. Femeia spune că este mulţumită că a reuşit să le transmită copiilor ei aceeaşi dragoste pentru arta populară.
Le-a vândut vase de lut lui Adrian Năstase şi Tiberiu Ceia
„Băiatul meu lucrează nişte obiecte de artizanat deosenite şi a reuşit şi el să îşi pună pe picioare o mică afacere. Fiica m