Cea de-a doua tranşă a împrumutului de la Fond, de 1,9 miliarde euro, ar putea ajunge la Finanţe pentru acoperirea deficitului.
Preşedintele Traian Băsescu va solicita delegaţiei Fondului Monetar Internaţional (FMI) ca cea de-a doua tranşă, de 1,9 miliarde euro, din împrumutul extern accesat de România să nu mai meargă la banca centrală, în rezerva valutară, ci la Finanţe. Ministerul lui Pogea va folosi aceşti bani pentru plata salariilor, pensiilor şi pentru investiţii.
Anunţul a fost făcut aseară de preşedinte, într-un interviu acordat postului public de televiziune. Băsescu urmează să se întâlnească în cursul acestei zile cu reprezentanţii delegaţiei FMI, ai Băncii Mondiale şi ai Comisiei Europene.
Cea de-a doua tranşă este programată a se acorda în luna septembrie, dacă oficialii Fondului vor considera că guvernul şi-a îndeplinit angajamentele asumate la contractarea împrumutului extern în valoare totală de 19,95 miliarde euro, din care 12,95 miliarde euro reprezintă creditul de la FMI. Banii urmau să meargă la BNR, care urma să îi elibereze în piaţa bancară, pentru reducerea dobânzilor la credite sau susţinerea cursului de schimb.
Finanţele s-au îndatorat la bănci până peste cap
În criză de bani, guvernul prin Ministerul de Finanţe va împrumuta un miliard euro de la opt bănci din România, sumă ce va fi folosită pentru a acoperi o parte din deficitul bugetar. Până în ultima parte a lunii iulie, guvernul s-a împrumutat cu aproape 48 de miliarde lei, prin titluri de stat, emise mai ales pe termen scurt. O bună parte din deficitul bugetar este cauzat de plata salariilor în sectorul bugetar şi a pensiilor.
Boc scapă de FMI cu semi-restructurări
Premierul Emil Boc a anunţat aseară că guvernul a decis să restructureze cele 226 de agenţii, astfel încât să rămână doar 107, urmând ca