Noul şef al Hidroelectrica, cel mai ieftin producător de energie, vrea să renegocieze contractele şi să le prelungească, deşi e obligat să vândă pe Bursă. Sursa: Arhiva EVZSursa: Agerpres
1 /.
Celebrele contracte încheiate în 2002-2004 de cel mai ieftin producător de energie - Hidroelectrica - cu 11 firme şi traderi ar putea fi prelungite. Aceste contracte, din care multe au fost semnate pe o perioadă de zece ani, sunt acum în prag de expirare, după ce au adus pierderi foarte mari statului român, întrucât tarifele de vânzare a energiei au fost stabilite mult sub preţul pieţei.
În prezent, circa 10 TWh, ceea ce înseamnă 70% din producţia anuală a Hidroelectrica, şi care reprezintă o cincime din consumul anual de energie al României, ajunge la aceşti „băieţi deştepţi”, iar o mică parte este exportată.
Preţuri cu circa 50% mai mici decât la Bursă
„Unele dintre contractele actuale ar putea fi prelungite, în cadrul negocierilor de majorare a preţului. Eu acum am un coş de energie, hidro cu termo, şi toată lumea va trebui să se alinieze la preţul minimal de coş”, a declarat, pentru EVZ, noul director general al Hidroelectrica, Mihai David, numit la mijlocul lunii iulie, din partea PSD. Majoritatea „băieţilor deştepţi” iau energia de la Hidroelectrica la un preţ sub 100 lei/MWh, faţă de 189 lei, preţul mediu de livrare în luna iulie a energiei tranzacţionate pe Bursă.
David nu are o simpatie prea mare pentru Bursă, întrucât, spune el, Hidroelectrica trebuie să aibă contracte încheiate pe minimum cinci ani. David a adăugat că Hidroelectrica nu s-ar putea finanţa pe termen lung pe baza unor contracte de vânzare a energiei pe Bursă, care se încheie de regulă pe un an. „Nu-mi face nimeni finanţare pe 5-7 ani cu ce dau eu la Bursă. Interesul meu este să închei contracte pe cât mai mulţi ani. Nu exclud v