În locul ocupat azi de muzeu s-a bătut monedă din 1411 până după anii 1860, când a fost transformat în instituţie de cultură.
Muzeul Judeţean de Istorie din Baia Mare este adăpostit de o clădire emblematică pentru municipiu. Fostămonetărie de stat, a fost construită între anii 1734 – 1737. „Monetăria a fost atestată documentar la 1411 şi se bătea deja monedă. În 1734 clădirea veche a fost dezafectată şi a fost construită în loc ce se vede astăzi”, declară Lucica Pop, şeful Secţiei de istorie din cadrul muzeului.
Pregătirile pentru deschiderea muzeului au durat cinci ani
Deschiderea oficială a Muzeului Orăşenesc Baia Mare s-a făcut la 19 iunie 1904, cu manifestări ample. De amenajări şi aduynarea materialului necesar pentru expunere s-a ocupat „Asociaţia Muzeală Băimăreană”, înfiinţată la 1899 din iniţiativa istoricului Gyula Schönner, născut în Baia Mare şi care cuprindea 85 de membri. Din comitetul de pregătire a Asociaţiei Muzeale au făcut parte şi numeroşi artişti plastici încadraţi în Colonia de Pictură din Baia Mare, condusă de Simion Corbu – Hollosy.
Aceştia au făcut numeroase donaţii care au constituit colecţia de pictură cunoscută în timp sub numele de Şcoala Băimăreana de pictură. Asociaţia Muzeală Băimăreană a donat Muzeului la deschiderea oficiala un numar de 6.938 de piese, ajungând în 1914 la 11.489 bucăţi.
Clădirea a fost închisă timp de 11 ani
Iniţial, muzeul s-a deschis într-un spatiu restrâns, în localul Conventului Minoriţilor, compus din două săli mari şi un coridor larg unde exponatele au fost grupate pe următoarele secţii: arheologie, istorie şi numismatică, artă şi artă manufacturieră, ştiintele naturii, bibliotecă şi statistică. Pe durata primului război mondial muzeul şi-a încetetat activitatea fiind redeschis în 1924.
În condiţiile noilor realităţi istorice, când Tr