Economia României va scădea cu 8-8,5% în 2009, a declarat astăzi şeful misiunii de evaluare a Fondului Monetar Internaţional (FMI), Jeffrey Franks, care a prezentat concluziile primei evaluări a acordului stand-by cu România. Cifra prognozată este dublu faţă de estimarea anterioară, din luna martie, de 4,1%, ceea ce înseamnă că România este în "recesiune severă", după cum a afirmat Franks. În ceea ce priveşte inflaţia , Fondul estimează că va fi de 4,3% pentru 2009, faţă de 4,5% cât era la încheierea acordului.
Jeffrey Franks a mai anunţat că FMI a acceptat creşterea deficitului bugetar la 7,3% în 2009, de la 4,6%, cât se stipula în acordul de împrumut încheiat în martie între autorităţile române şi instituţia financiară. Oficialul FMI a adăugat că fără măsuri fiscale necesare, deficitul riscă să fie mai mare, spre 8% din PIB.
Pentru deficitul de cont curent, prognoza a fost revizuită la 5,5% din PIB , de la estimarea precedentă, de 7,5% din PIB în 2009.
1,75 miliarde de euro pentru acoperirea deficitului
Şeful misiunii FMI a afirmat că pentru acoperirea deficitului bugetar al României Fondul ar putea aloca "aproximativ jumătate din tranşa care trebuie să intre în septembrie şi jumătate din cea din decembrie", respectiv circa 1,75 miliarde euro.
Potrivit acordului încheiat cu România, FMI ar trebui să vireze cea de-a doua tranşă, de 1,718 miliarde DST (circa 1,9 miliarde euro) din împrumutul acordat României în 15 septembrie, în funcţie de rezultatele primei examinări, din august, şi a performanţelor ţării până la jumătatea anului.
De asemenea, ultima tranşă din 2009 din împrumutul de la Fondul Monetar Interaţional (FMI) ar trebui să ajungă pe 15 decembrie şi este de 1,409 miliarde DST (drepturi speciale de tragere), ceea ce reprezintă aproximativ 1,56 miliarde euro.