Fondul Monetar Internaţional (FMI) prognozează pentru România o scădere economică de 8-8,5% în 2009, dublu faţă de estimarea anterioară, din luna martie, de 4,1%. Sursa: Hepta
Noua proiecţie a fost prezentată azi de şeful delegaţiei FMI în România, Jeffrey Franks, într-o conferinţă de presă, în care oficialul prezintă concluziile primei evaluări a acordului stand-by cu România. Franks a spus că a fost necesară acceptarea unor corecţii faţă de indicatorii asumaţi de guvern în cadrul negocierilor iniţiale, întrucât situaţia economică este mult mai rea decât anticipase Fondul.
“Când s-a negociat acest acord, prognoza privind descreşterea PIB era de circa 4%. Prezumţia noastră este că PIB va descreşte cu 8-8,5% în 2009. România va suporta o recesiune foarte severă”, a declarat Jeffrey Franks.
În aceste condiţii, Fondul a fost de acord cu o creştere a deficitului bugetar la 7,3% în 2009, de la proiecţia anterioară de 4,6%, negociată în martie pentru acordul încheiat între autorităţile române cu instituţia financiară.
"Am ajuns la un acord cu Guvernul să majorăm ţintele de deficit atât pentru 2009, cât şi pentru 2010. Ajustarea însă va implica şi un efort fiscal din partea Guvernului, de 0,8% din PIB în 2009. Acest efort, pe lângă cel realizat deja, ar determina un deficit bugetar de 7,3% din PIB", a declarat şeful delegaţiei FMI în România.
Potrivit acestuia, evoluţia negativă a economiei româneşti a fost generată de criza mondială.
Reduceţi cheltuielile bugetare!
Jeffrey Franks a precizat că este necesar un echilibru între consolidarea bugetară pe termen lung şi nevoia de finanţare a României pe termen scurt.
"Având în vedere că până la finele anului mai sunt doar patru luni şi jumătate, este un efort ambiţios din partea Guvernului", a spus Franks despre scăderea cheltui