Compania petrolieră Petrom, controlată de grupul austriac OMV, începe lucrările de explorare în perimetrul Neptun din Marea Neagră, unde are ca partener gigantul petrolier american ExxonMobil.
Pentru a identifica potenţialele acumulări de hidrocarburi, firma petrolieră va efectua studii seismice 3D, pe o suprafaţă de aproximativ 3.000 de kilometri pătraţi - reprezentând aproape jumătate din aria perimetrului Neptun, concesionat de Petrom. Studiile vor fi făcute în zone de adâncime a apei de până la 1.000 de metri, puţin cercetate până acum în România.
O navă-gigant pentru explorare seismică
Lucrările de explorare se vor efectua cu a doua navă seismică din lume ca mărime de achiziţie, GeoCeltic, operată de compania Fugro-Geoteam. Nava a sosit în Portul Constanţa pe 4 august şi a plecat deja în larg, unde va sta circa 90 de zile. Cu ajutorul undelor acustice, vasul va identifica zonele cu potenţiale zăcăminte de hidrocarburi. Forajul este însă unica metodă de confirmare a existenţei hidrocarburilor.
Construită în 2007, GeoCeltic are o lungime de circa 100 de metri şi o lăţime de 28 de metri şi a costat în jur de 160 de milioane de dolari. Nava are la bord un echipaj format din circa 50 de membri de diferite naţionalităţi. Aceştia beneficiază de sală de sport, de lectură şi chiar de o sală pentru microbişti. Membrii echipajului stau pe vapor cinci săptămâni şi au libere alte cinci.
La bord se află şi un „party chief”, însă nu e „sufletul petrecerii”, aşa cum ar părea din denumire, ci conduce operaţiunile de explorare. „Echipajul este unul stabil şi de aceea suntem foarte apropiaţi”, spune Mark Strachan, managerul navei. Salariul pentru un membru din echipa de seismică pleacă de la 80.000 de dolari pe an, pentru 182 de zile lucrate.