România trebuie să facă planuri de investiţii viabile, pentru a folosi eficient a doua tranşă a împrumutului de la Fondul Monetar Internaţional. Sursa: Agerpres
“30 de miliarde de euro ne aşteaptă la FMI, dar aceşti bani nu vin ca şi cum ai culege pere din copac. Trebuie făcute planuri de investiţii solide”, a declarat pentru evz.ro consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu.
Şeful delegaţiei FMI în România, Jeffrey Franks, a declarat că băncile româneşti vor fi supuse unor teste de stress, în cadrul unui program care se va derula la nivel regional. Extinderea testelor este motivată de faptul că băncile străine sunt principalii acţionarii ai instituţiilor de credit din România.
Adrian Vasilescu spune că BNR face teste de stress de peste doi ani, astfel că nu se aşteaptă să apară schimbări. BNR a solicitat băncilor din România să îşi menţină solvabilitatea peste 10% în 2009 şi 2010, în condiţiile în care nivelul minim reglementat în UE este de 8%.
Băncile sunt solide
Deşi ponderea creditelor neperformante a crescut în ultima perioadă, oficialul FMI spune că sistemul bancar nu va avea de suferit deoarece acţionarii au mărit capitalurile băncilor, iar provizioanele şi rezervele minime oferă o marjă de siguranţă.
Ţara noastră se află printre cele nouă state europene pentru care Comisia Europeană nu a aprobat ajutoare de stat pentru bănci, alături de Bulgaria, Cipru, Cehia, Estonia, Lituania, Malta, Polonia şi Slovacia.
Forurile de la Bruxelles au autorizat mai multe planuri publice care vizează susţinerea sistemului bancar european. Sumele alocate totalizează 31,2% din produsul intern brut (PIB) al Uniunii Europene (UE), conform unui raport publicat ieri, transmite AFP.
“România nu a cerut un astfel de ajutor deoarece acest sprijin se acordă băncilor aflate în sit