În ultimele trei luni, au fost depuse 35 de proiecte de investiţii în domeniul piscicol, în valoare de 132 de milioane de lei. Până acum, nu a fost cheltuit niciun ban din cele peste 300 de milioane de euro disponibile prin Programul Operaţional pentru Pescuit. Sursa: mt-gatervpark.com
Acesta este finanţat de UE cu 230,7 milioane euro, la care se adaugă 77 milioane de euro de la bugetul de stat. Pot beneficia de aceste fonduri cei care implementează proiecte de investiţii, cum sunt procesarea şi comercializarea peştelui, în acvacultură şi pentru cumpărarea de ambarcaţiuni.
Grăbiţi-vă încet...
Deşi a fost aprobat din decembrie 2007, proiectele au putut fi efectiv depuse din 11 mai 2009. Întârzierea s-a datorat faptului că “s-au luat măsuri pentru accelerarea etapelor necesare implementării Programului Operaţional de Pescuit, astfel că în scurt timp să fie corectate toate obiecţiile solicitate de autorităţile de audit”, potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii (MADRP).
În acest an, MADRP a accesat peste 1,16 miliarde de euro de la Uniunea Europeană. Din aceştia, 531 de milioane de euro din Fondul European de Garantare Agricolă au fost folosite pentru schema de plată pe suprafaţă, 256 de milioane de euro din Fondul European Agricol de Dezvoltare Rurală pentru schema de plată suprafaţă şi măsuri din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, iar 171 milioane de euro au fost destinate programului SAPARD.
Alte 120 de milioane de euro au fost folosite pentru măsuri de agro-mediu, 45 de milioane de euro plăţi pentru zonele defavorizate şi 33 de milioane de euro pentru măsuri de piaţă.
Potrivit ministrului de resort, Ilie Sârbu, România va atrage circa trei miliarde de euro pentru agricultură, până la finele anului.