Mancarurile pentru bebelusi din comert au inceput prin a fi un ajutor; in zilele noastre insa, sunt considerate o necesitate de tot mai multe mamici.
A devenit o situatie des intalnita cea in care bebelusul este hranit mai des de la "borcanel" decat cu mancare proaspata, gatita in casa.
Este insa aceasta varianta cea mai buna pentru copiii nostri? Este sanatoasa? La aceste intrebari incearca sa raspunda publicatia Health Castle.
Adevarul despre "borcanele"
Conceptul de hrana produsa in masa pentru bebelusi nu este natural, chiar daca producatoriis e lauda ca ingredientele sunt "naturale". Mancarurile de bebelusi comercializate pe rafturile oricarui magazin (ba chiar si in farmacii!) sunt foarte procesate si le lipseste prospetimea mancarurilor pregatite acasa.
Cu toate ca se lauda ca sunt "naturale", cum se face ca "borcanelele" cu mancare au termen de expirare de peste un an (depozitate in camara, nu la frigider sau congelator!), in vreme ce mancarea pregatita acasa pentru cei mici poate fi pastrata mazim trei luni la congelator?
1. Aditivi
Mancarurile din comert destinate bebelusilor contin deseori aditivi cum ar fi acidul ascorbic sau citric, care nu se gasesc aproape niciodata in mancarurile facute acasa. Faina - in special cea de orez - este un ingredient des intalnit, atat in mancarea pentru bebelusi cat si cea pentru copii.
Desi apa se poate adauga la mancaruri pentru a modifica textura si consistenta, aceasta nu trebuie sa fie ingredientul principal, asa cum se intampla in numeroase cazuri.
2. Dulce si sarat
Deserturile - si unele produse pentru mic dejun si gustare- sunt foarte dulci si nu ar trebui consumate de bebelusi si copiii mici, chiar daca pe eticheta scrie ca s-a utilizat zahar "natural" sau nu s-a utilizat deloc.
Acelea