Există indicii că zona Şabla va fi în curând zguduită de un nou cutremur. Cel puţin aşa crede directorul ştiinţific al Institutului de Fizică a Pământului, Mircea Radulian, care argumentează că este puţin ciudat ca un cutremur de suprafaţă să aibă atât de puţine replici.
Cutremurele de suprafaţă, produse la adâncimi de maximum 40 de kilometri, au, de regulă, numeroase replici. Săptămâna trecută, seismul din sudul Dobrogei a avut doar trei. Acest amănunt îl determină pe Mircea Radulian să spună că este posibil ca seismul să nu-şi fi consumat întreaga energie, iar un nou cutremur ar putea afecta zona în viitorul apropiat.
Într-un interviu acordat evz.ro, Radulian spune că în seismologie cuvinte ca "niciodată" şi "sigur" nu îşi au rostul, deoarece, cum spunea Richter, este o prostie să prezici un cutremur.
Evz.ro: Care sunt zonele din România în care se produc cutremure de suprafaţă?
Mircea Radulian: Principalele zone din România afectate de cutremurele de suprafaţă sunt Vrancea (mai rare şi mai mici ca magnitudine decât cele de adâncime), Făgăraş-Câmpulung, Dobrogea (atât în nord, cât şi în sud), Banat, Crişana şi Maramureş. Totuşi, cutremure puternice de suprafaţă se produc doar în zona Şabla şi în Făgăraş. În general, aceste seisme nu sunt periculoase, decât pentru cei care locuiesc în imediata apropiere a epicentrului.
"Vrancea e periculoasă şi la 200 de kilometri distanţă"
Aşadar, teoretic, am putea avea cutremure care să afecteze obiective sensibile, ca Porţile de Fier, centrala de la Cernavodă.
Da. Centrala de la Cernavodă, cea de la Kozlodui (Bulgaria) sunt în zone cu risc seismic. La fel şi Porţile de Fier. Însă trebuie spus că nu sunt zone cu un grad de pericol foarte ridicat. Sunt totuşi construcţii solide, iar, cum am spus, cutremurele de suprafaţă sunt destul de reduse în intensi