Turcia de astăzi pare a fi paradisul gurmanzilor, prin multitudinea de gusturi pe care le oferă, dar şi prin ospitalitatea debordantă cu care sunt întâmpinaţi străinii. Felurile de mâncare de bază au rămas aproape neschimbate din perioada otomană. Dar în timp, turcii le-au mai perfecţionat, pentru că au devenit mai pretenţioşi.
În piaţă ei sunt obişnuiţi să guste înainte de a cumpăra, pentru a fi întru totul mulţumiţi de calitatea produsului. Iar când îşi întâmpină oaspeţii cu "Hoş geldiniz!" (bine aţi venit!) vor să fie siguri că aceştia se vor simţi perfect din toate punctele de vedere, inclusiv cel culinar.
Mese îmbelşugate
Majoritatea meselor turceşti încep cu un mix de gustări, felul de bază este vită sau miel. Nu lipseşte niciodată kebabul, cu variaţiile doner kebab şi siskebab. Şi peştele şi fructele de mare sunt foarte apreciate. La micul dejun turcii mănâncă brânză, miere, dulceaţă, măsline negre şi verzi, salam, ouă şi unt, roşii, castraveţi şi pâine. Se bea fresh de portocale şi ceai. La prânz, kebabul este preferat. Se mai servesc chifteluţe, pitta, lahmacun (pizza turcească). Cina începe cu gustări cum ar fi ezme (mâncare de roşii tocate mărunt), haydari (brânză de oaie, iaurt, pătrunjel, condimente), cacik (sos din iaurt şi castraveţi). Se continuă cu diverse fripturi. Un preparat foarte delicios este asma yapraginda sardalya izgara (sardine pe grătar în foi de viţă), care se poate prepara din 24 de sardine, 24 de foi de viţă proaspete, 200 ml de ulei de măsline, 3 lămâi tăiate rondele, sare, piper. Se curăţă sardinele, se presară sare şi piper, apoi se ung cu ulei. Înainte de a le pune pe grătar, se aşază frunzele pe o planşetă să se scurgă. Se pune o sardină pe fiecare frunză, apoi se rulează. Se aşază rulourile pe grătar şi se coc pe ambele părţi. Înainte de servire, se scot frunzele şi se stropesc sardinele cu sucul