În primele şase luni ale acestui an, afacerile derulate de companiile din România s-au redus substanţial, ceea ce a condus la diminuarea drastică a profiturilor. Unele firme, însă, au raportat creşteri peste aşteptări ale câştigurilor. Sursa: bloombiz
Banca Transilvania face parte din categoria marilor perdanţi ai crizei. Instituţia de credit a înregistrat un profit net în scădere cu peste 90% în intervalul ianuarie-iunie 2009, faţă de acelaşi interval din 2008.
Profitul net al băncii a fost de numai 11,07 milioane lei, în vreme ce în primele şase luni din 2008 raportase un profit net de 111,46 milioane de lei. Profitul operaţional a crescut cu 57% în primul semestru, la 232 milioane de lei, influenţat de veniturile din operaţiuni financiare şi dobânzi.
Scăderea profitului a fost motivată de creşterea cu 94% a provizioanelor la credite, în primul semestru din acest an, potrivit directorului general al instituţiei, Robert C. Rekkers. Creditele neperformante (cu restanţe mai mari de 90 de zile) reprezintă 3,18% din totalul portofoliului de credite la finele lunii iunie 2009.
Creşterea provizioanelor a afectat şi câştigurile Raiffeisen Bank România, care a încheiat primul semestru cu un profit net de 52,6 milioane euro, cu 29% mai mic decât în primele şase luni ale anului trecut.
Imobiliarele pierd teren
În primul semestru al acestui an, dezvoltatorul imobiliar Impact Developer & Contractor (IMP) a obţinut un profit net de 2,03 milioane lei, în scădere cu 85% faţă de cifrele raportate în aceeaşi perioadăa anului trecut. Afacerile derulate de companie s-au comprimat cu 62% în intervalul ianuarie-iunie 2009, la 29,6 milioane lei.
Anul trecut, cifra de afaceri la şase luni s-a ridicat la 77,6 milioane de lei.
Pe fondul reducerii veniturilor, compania va opera o serie de conced