In localitatea italiana Emilia-Romagna, patria parmezanului, imprumuturile bancare ale agricultorilor sunt garantate cu acest pretios produs, depozitat in banci in perioada de maturare.
Acest sistem unic in lume a aparut in anii '50 din secolul XXI si este inca utilizat de patru banci din centrul Italiei: Banca agricola mantovana (MPS), Popolare di Verona, Popolare dell'Emilia Romagna si Credem (Credito Emiliano), informeaza AFP.
Cele patru institutii bancare dispun de cel mai important depozit, cu peste 400.000 de roti de parmezan.
Roata de parmezan, care cantareste aproape 40 kg si valoreaza 300 de euro, la pretul actual, ajunge la maturitate dupa doi ani de la fabricarea sa.
"In acesti doi ani, producatorii trebuie sa faca diferite cheltuieli si sa-si plateasca in continuare furnizorii. Pentru a le permite accesul la finantarile necesare, bancile din aceasta regiune si-au diversificat activitatea, creandu-si stocuri de parmezan", a explicat William Bizzarri, directorul general de la Magazzini Generali delle Tagliate.
Din cele 400.000 de roti de parmezan depozitate la MGT, 65 % sunt cu titlul de garantii bancare.
In caz de neplata a unui credit, banca isi recupereaza banii vanzand din branzeturile pe care le are in depozitele sale. In ce priveste valoarea acestui produs, foarte fluctuanta, ea face obiectul unor reevaluari continue.
In localitatea italiana Emilia-Romagna, patria parmezanului, imprumuturile bancare ale agricultorilor sunt garantate cu acest pretios produs, depozitat in banci in perioada de maturare.
Acest sistem unic in lume a aparut in anii '50 din secolul XXI si este inca utilizat de patru banci din centrul Italiei: Banca agricola mantovana (MPS), Popolare di Verona, Popolare dell'Emilia Romagna si Credem (Credito Emiliano), informeaza AFP.
@