Scriitorul belgian Stan Lauryssens, un apropiat al pictorului şi partener de farse al acestuia, dezvăluie pentru evz.ro secretele „surprarealiste” ale geniului spaniol.
Autorul cărţii „Eu şi Dali. Poveste suprarealistă” (apărută anul trecut şi în România, Editura Polirom) povesteşte, în exclusivitate pentru evz.ro, despre experienţa de a-l cunoaşte pe Dali şi de a deveni complice la schema falsurilor încurajată chiar de artist. Un excentric artist, spaniolul Dali a revoluţionat arta modernă, prin simbolistica lucrărilor lui şi s-a îmbogăţit păcălind oameni.
Un controversat belgian de 63 de ani, fost lucrător într-o fabrică de brânzeturi din Anvers şi fost jurnalist, cunoscut atât pentru interviurile inventate cu vedete de la Hollywood, cât şi pentru pentru cele reale, a dezvăluit, într-o carte autobiografică, marea păcăleală din spatele suprarelistului Salvador Dali.
Lauryssens, care a devenit milionar vânzând falsuri semnate Dali, l-a cunoscut în ultimele luni de viaţă ale artistului. Marea descoperire a fost că pictorul, căruia îi plăcea la nebunie să se dea în spectacol, nu mai picta de ani buni. În spatele numelui care zilnic câştiga mii de dolari se aflau câţiva oameni care pictau ca el şi îi imitau semnătura, înmulţind astfel falsurile de pe piaţă.
Lauryssens scrie despre un bărbat a cărui păcăleală supremă a fost să-şi anunţe moartea, cu câteva zile înainte de a deceda, pentru a câştiga bani şi din asta. Gluma suprarealistă pare să-i fi reuşit lui Dali, ale cărui opere, majoritatea false, se vând încă pe bani buni.
Urmărit de Interpol pentru comerţul cu tablouri false
evz.ro: Cum v-aţi decis să scrieţi cartea „Eu şi Dali” şi ce credeţi că ar spune Dali despre ea, dacă ar citi-o?
Stan Lauryssens: Eu am fost un dealer de artă în anii 70 vânzând, mai ales, opere semnate de Dali.