Regimul preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko, etichetat la un moment dat de Washington drept ultima dictatură din Europa, a făcut, astăzi, un nou gest de apropiere de Occident, prin stabilirea unor contacte regulate cu Statele Unite, relatează AFP. Sursa: AP Photo
"Părţile au ajuns la un acord pentru întreţinerea de contacte regulate", a anunţat biroul de presă al Preşedinţiei belaruse într-un comunicat.
Anunţul a fost făcut cu ocazia vizitei la Minsk a subsecretarului de stat american pentru afaceri europene Philip Gordon, care s-a întâlnit cu ministrul belarus de externe Serghei Martînov, cu şeful administraţiei prezidenţiale Vladimir Makei şi cu lideri ai opoziţiei.
Gordon şi şeful diplomaţiei belaruse au discutat "chestiuni legate de dezvoltarea relaţiilor belaruso-americane (...), în special posibilitatea de a extinde cooperarea comercială", potrivit unui comunicat al ministerului belarus.
Paria în Europa
Văzut, multă vreme, ca un paria în Europa, regimul preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko s-a apropiat de Occident, fără a rupe însă legăturile cu vechiul său aliat, Rusia, deşi mai multe diferende au marcat relaţiile dintre Minsk şi Moscova. La sfârşitul lunii iunie, preşedintele Lukaşenko s-a declarat dispus să reia relaţiile diplomatice normale cu Washingtonul, primind o delegaţie a Congresului american. El a graţiat atunci, în semn de bunăvoinţă, un avocat american deţinut în Belarus.
În noiembrie 2007, Statele Unite, care au calificat Belarusul drept "ultima dictatură din Europa", au impus o serie de sancţiuni economice vizând grupul petrolier şi chimic belarus Belneftehim, pentru a face presiuni asupra Minskului în dosarul respectării drepturilor omului.
În martie 2008, fosta republică sovietică, aliată tradiţională a Moscovei, i-a cerut ambasadorului american