Criza din Sănătate se acutizează de la o zi la alta. Sursa: Foto: Adrian Pîclișan
Ieri a venit rândul angajaţilor din cele nouă centre de transfuzii din ţară să protesteze faţă de decizia Ministerului Sănătăţii de a le tăia sporurile şi orele suplimentare.
Asistenţii din centrele de transfuzii au ameninţat că, în cazul în care nu se va găsi o rezolvare, nu le vor mai recolta sânge donatorilor şi vor bloca operaţiile chirurgicale şi alte intervenţii care presupun transfuzii sanguine.
„Vom ajunge la un protest serios care va afecta funcţionarea întregului sistem. În lipsa rezervelor de sânge nu se vor mai putea face manopere chirurgicale care presupun transfuzii”, a declarat ieri Ioan Giurgiu, liderul Sanitas Bihor.
„Rămânem cu 700-800 de lei în mână”
La Centrul de Transfuzii din Craiova, o parte dintre angajaţi au protestat ieri, spontan, pentru câteva ore. Centrul mai are fonduri pentru asigurarea salariilor, fără sporuri, până în luna octombrie a acestui an.
„În condiţiile în care vom rămâne doar cu salariul de bază, vom primi în mână 700-800 de lei lunar. Din luna martie, ni s-au tăiat şi veniturile din orele suplimentare, deşi am continuat să lucrăm şi în weekend şi de câte ori am fost solicitaţi”, se revoltă Eugenia Cojocaru, asistenta-şefă a Centrului de Transfuzii din Craiova.
Şefa Institutului Naţional de Hematologie Transfuzională „Prof. dr. C.T. Nicolau”, medicul Mihaela Hoinărescu, spune că angajaţilor li s-a pus în vedere situaţia în urmă cu câteva luni. „Înţeleg că oamenii au rate la bănci şi că se vor descurca cu greu din salariile pe care le vor primi, dar suntem nevoiţi să respectăm legea finanţelor”, a declarat aceasta.
Asistenţii de la Centrul de Transfuzie din Timişoara se plâng că, faţă de asistenţii din spitale, nu au „surse de venit supliment