Nu doar laptele, brânza şi iaurtul întăresc oasele, ci şi legumele, precum spanacul şi broccoli, ori sardinele sau somonul. Sursa: Hepta
Oasele rămân puternice până pe la 30 de ani. După această vârstă încep să se degradeze, mai ales dacă nu aveţi grijă de ele.
În cazul femeilor, procesul e accelerat de tulburări hormonale şi mai ales de menopauză. Totuşi, există modalităţi prin care puteţi opri acest proces de îmbătrânire a sistemului osos. Cel mai la îndemână lucru pe care îl puteţi face este să vă îngrijiţi de dietă. Experţii citaţi de site-ul medical în limba engleză webmd.com vă oferă câteva exemple.
Sardinele, alternativă pentru cei care nu iubesc lactatele
Calciul este cel mai important mineral pentru oase. Adulţii care nu au împlinit 50 de ani au nevoie de 1 gram de calciu pe zi, iar cei peste 50 de ani - de 1,2 pe zi.
Cea mai bună sursă de calciu este, de preferat, laptelecu un conţinut scăzut de grăsimi, o cană de lapte având 3 grame de calciu. Dacă nu sunteţi un mare băutor de lapte, încercaţi cel puţin iaurt ori brânză. Lactatele nu sunt însă singurele soluţii pentru a vă asigura necesarul de calciu.
Sardinelesunt şi ele o sursă excelentă. „Aceşti peştişori micuţi vă pot construi destul de bine masa musculară. Puteţi mânca inclusiv din cei con ser vaţi. O porţie de sardine are tot atâta calciu cât o cană de lapte”, explică specialiştii webmd. com.
Calciul se găseşte şi în unele legume, de exemplu în spanac şi în broccoli.
În cazul în care nu vă plac nici vegetalele, încercaţi cu alimente fortifiate. Unele cereale sunt îmbunătăţite cu calciu, iar o porţie poate conţine până la 1 gram din acest mineral.
În caz că nu vă asiguraţi necesarul de calciu în mod natural, o puteţi face şi sintetic, cu ajutorul suplimentelor. Experţii spun că vă su