Singura firmă care are dreptul să circule cu autobuzele prin municipiu este cea a Primăriei Baia Mare. Patronii societăţilor de transport de persoane au dat în judecată Primăria deoarece o hotărâre a Consiliului Local le interzice să activeze în oraş. Dănuţ Maghiar administrează societatea SC Debiem Trans SRL din 1997 şi transportă călătorii din Recea, sat Săsar, Mocira şi Mogoşeşti. Nicolae Demian, administratorul societăţii Nic Nic SRL, aduce îm Baia Mare navetiştii din Tăuţii Măgherăuş, Buşag şi Băiţa.
De la şedinţa de Consiliu Local a municipiului Baia Mare din 28 iulie, Dănuţ Maghiar şi Nicolae Demian nu mai au somn. Le-a fost transmisă Hotărârea cu numărul 282, aprobată în acea întrunire, din care au aflat cu stupoare că sunt la un pas de a pierde o importantă parte a afacerii pe care o conduc.
Hotărâre de Consiliu Local „cu dedicaţie”
Prin hotărârea de Consiliu Local pe care cei doi o arată cu degetul, li se interzice să să mai execute transport public de persoane pe raza municipiului Baia Mare, prin firmele pe care le deţin.
Singura societate care mai poate presta această activitate în Baia Mare potrivit aceluiaşi act este societatea SC Urbis SA, al cărui pachet majoritar de acţiuni îl deţine tocmai Consiliul Local Baia Mare. „Noi am încercat o negociere cu Consiliul Local din Tăuţii Măgherăuş pentru ca să subvenţioneze şi ei o parte din costurile transportului în comun de persoane efectuat de Urbis pe raza localităţii lor, dar nu am ajuns la un consens”, a arătat Mircea Dolha, viceprimarul Băii Mari.
El explică decizia luată prin faptul că se urmăreşte decongestionarea traficului prin reducerea numărului de autobuze şi a poluării.
Privaţii nu au de ales
Cei doi, Demian şi Maghiar, au rămas cu banii daţi pe licenţele de transport şi se văd la un pas de a pierde mai multe trasee i