Este unul dintre puţinele castele construite de-a latul unui râu, ţinând loc şi de pod. Reşedinţă a reginelor Franţei (şi-a amantelor de regi), Chenonceau te provoacă.
Bucătăriile de la Chenonceau sunt plasate într-unul dintre pilonii podului-castel. Pe vremea Dianei de Poitier (amanta regilor Francisc I şi Henric al II-lea), a Caterinei de Medicis (nora primului şi soţia celui de al doilea) ori al Reginei Louise (soţia lui Henric al III-lea, supranumită şi "Văduva Albă"), la micul ponton de pe râul Cher acostau bărcile cu zarzavaturi, legume, brânzeturi şi carne necesare pregătirii bucatelor pentru stăpâni, oaspeţi şi slugi.
Astăzi, uşa spre ponton este închisă, iar bucătăria este parte a muzeului gestionat de conservatorul Bernard Voisin. În urmă cu patru ani, când am vizitat pentru prima dată Chenonceau - proprietate, de aproape un secol, a familiei celebrilor ciocolatieri francezi Menier -, bucătăria castelului abia reintrase în circuitul turistic, după o lungă perioadă de restaurare. Şemineul cu grilul, maşina de gătit din veacul al XVIII-lea, cuptorul pentru pâine - toate arătau impecabil.
Vasele şi tacâmurile de cupru şi argint, lustruite cu pânză aspră, buchetele de ierburi uscate, lunga masă a servitorilor, dulapurile cu farfurii pictate atrăgeau blitzul turiştilor japonezi aşa cum numai o vedetă de cabaret ştie să o facă. Când şi când, cineva încerca să ridice o cratiţă, o timbală, un mojar... Dar toate erau fixate în cuie şi nimic nu putea fi mutat din loc.
ALB ŞI NEGRU
Am zăbovit poate prea mult în bucătăria reginelor şi-a amantelor de regi, încât aproape că era gata să ratăm celelalte camere ale castelului, grădina, Orangeria... Însă acolo, în cuhnie, văzusem ceva ce poate alţii nu avuseseră ochi să vadă: o lume în mişcare, grăbită să pregătească masa pentru liota de cavaleri şi domniţe invitaţi la vânătoare, în pădurea de d