Vineri seara a avut loc un protest marginal faţă de prevederile restrictive ale sistemului electoral românesc „monopolizat de partide corupte, ineficiente şi lipsite de credibilitate”. Sursa: Vlad Stănescu
Varianta corectă jurnalistic, obiectivă şi gata să treacă neobservată este: Asociaţia Umanistă Română (AUR) a organizat un protest în faţa Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Bucureşti.
Participanţii, foarte tineri şi foarte puţini (sub zece), au manifestat împotriva prevederilor nu foarte democratice ale sistemului electoral românesc.
Istoria este aşa: Secretariatul General al Guvernului a propus un proiect de lege prin care orice candidat la preşediniţe ar trebui să depună o „garanţie” de 300.000 de euro (care se recuperează doar dacă este obţinut un anumit număr de voturi) şi să strângă 500.000 de semnături.
România are, deja, cele mai restrictive prevederi electorale din Uniunea Europeană, care intră în dezacord cu „Ghidul bunelor practici electorale” elaborat de Comisia Europeană pentru Democraţie prin Drept (Comisia de la Veneţia).
Premierul Emil Boc a anunţat că nu va da curs noilor restricţii (taxa şi numărul de semnături), însă tinerii care au venit în faţa ambasadei consideră protestul justificat, fiindcă mediul politic este „monopolizat de partide corupte, ineficiente şi lipsite de credibilitate”.
Ei au cerut, în mod simbolic, azil politic în SUA. Remus Cernea, preşedintele AUR, „în nume personal şi fără a implica Asociaţia”, şi-a anunţat candidatura pentru Cotroceni şi demararea unei „gherile civice împotriva actualei clase politice”.
Democraţia face trotuarul în România
Protestul de vineri, 14 august, a trecut aproape nebăgat în seamă şi pe strada unde a avut loc. Şi atunci, de ce ştirea asta e o ştire? Pentru că acţiunea Asociaţiei Umaniste Ro