Dacă Tunisia, Egiptul şi Marocul sunt deja pe harta turistică a călătorilor din Europa şi Asia, nu acelaşi lucru se poate spune despre Algeria. Nord-africanii vor însă să stimuleze acest sector, după ani în care violenţa a ţinut turiştii şi banii lor în afara graniţelor algeriene. Sursa: smh.com.au
Algeria are multe dintre calităţile necesare unei atracţii turistice, cred liderii politici din Alger. Afirmaţia lor este susţinută de miile de kilometri
de coastă mediteraneeană, apropierea de Europa şi oportunităţile de safari, deoarece o bucată din Sahara se întinde pe teritoriul său.
O măsură adoptată astăzi prevede reducerea taxelor pentru cei care investesc în sectorul turistic. "Sigur, suntem conştienţi că nu suntem încă o forţă mondială, dar sperăm să creştem puţin câte puţin şi să transformăm Algeria într-o adevărată destinaţie", a spus ministrul Turismului şi Mediului, Cherif Rahmani.
Primele măsuri au fost reducerea taxelor pentru firmele şi agenţiile turistice, o politică de acordare facilă a împrumuturilor bancare pentru investitorii din sector şi o formă simplă de concesionare a terenurilor din zonele cu potenţial turistic. Oficialii din turism speră ca ministerul de interne să reducă nivelul violenţei, prin descurajarea atacurilor militanţilor islamişti.
Mult în urma Tunisiei
În timp ce Tunisia şi Marocul au cel puţin şase milioane de turişti pe an, Algeria are doar 1,6 milioane, potrivit statisticilor din 2006. Dintre aceştia, doar 30% sunt străini.
Pe lângă coasta de la Mediterană şi bucata de deşert, Algeria are câteva zone muntoase deosebite, dintre care amintim Munţii Atlas (pe care îi împarte cu Marocul şi Tunisia). În aceşti munţi, se află oraşul Blida, destul de apreciat de amatorii de călătorii.
În nord-estul statului, se află şi ruinele unui oraş roman