Deşi multe proiecte anunţate cu mândrie în ianuarie au fost uitate, coaliţia aflată la guvernare nu se sfieşte să înainteze noi planuri. Sursa: Agerpres
În lipsă de rezultate concrete la programele anticriză precedente, coaliţia PSD-PDL a simţit nevoia să mai „compună” un nou pachet, de 32 de măsuri. Multe aşteptate cu sufletul la gură în economie şi prevăzute încă din ianuarie în strategia guvernului sunt şi în prezent simple intenţii.
Nici cele de acum nu au şanse a se realiza prea curând, în cazul în care vor fi implementate vreodată. Liderul PSD, Mircea Geoană, spune că unele dintre ele vor intra în vigoare la 1 septembrie.
AOAR: De proiecte nu ducem lipsă
„Nu ştim cât costă acest program, când va fi aplicat, de aceea vrem să vedem, dincolo de de claraţii, ce se doreşte şi se apreciază că e necesar pentru economie”, ne-a declarat Cristian Pârvan, secretar general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR). Potrivit acestuia, cele 32 de măsuri necesită cel puţin 32 de acte normative pentru a se putea aplica, apoi normele de implementare, lucruri care necesită mult timp.
„Mai există soluţia emiterii unei ordonanţe de urgenţă în vederea stimulării economiei pentru ieşirea din criză, în care să introducă toate cele 32 de măsuri, cu reglementările necesare. Dar pentru aceasta îţi trebuie un guvern stăpân pe decizii, operativ. Nu de proiecte ducem noi lipsă, ci de decizie politică şi asumarea acesteia. Noi stăm şi discutăm”, a completat Pârvan.
Printre măsurile cuprinse în pachetul anticriză al coaliţiei se numără, de pildă, acordarea creditului fiscal (înlesniri la plata impozitelor - n.r.) pentru renovarea şi modernizarea locuinţelor şi clădirilor sau instituirea unui plafon lunar de 1.000 de lei pentru neimpozitarea venitului salarial pentru tinerii de până la 30 de ani. „Acord