Dezvoltarea de pana acum a crizei ne-a dat posibilitatea sa intelegem mai multe lucruri despre economia noastra, unele bune, iar altele extrem de ingrijoratoare. Avand in vedere ca suntem intr-un moment de rascruce, am considerat utila o trecere in revista a acestor elemente pentru a ne putea face o imagine cat mai clara despre realitatea romaneasca.
Poate ca cea mai imbucuratoare constatare este faptul ca, in ciuda pozitiilor pesimiste ale unora, exista economie si in Romania. Ma refer la zona privata, acolo unde realitatile crizei au condus la miscari rapide si, la un moment dat, extrem de dureroase. Daca ne gandim la modalitatea in care Dacia incepuse restructurarile la sfarsitul anului trecut sau de valul de concedieri efectuat pana acum, putem constata lesne ca, in general, in mediul privat s-a inteles foarte bine natura crizei, firmele dand dovada de un "instinct de conservare" foarte sanatos. Aceasta a avut ca efect evitarea falimentarii si continuarea activitatii, chiar daca la un nivel mai jos.
Un alt element imbucurator pe care l-am remarcat a fost mentinerea remiterilor la un nivel ridicat. Cu toate ca m-as fi asteptat la o prabusire a remiterilor pe fondul inrautatirii conditiilor economice din Spania si Italia, se pare ca romanii au fost mult mai bine pregatiti pentru criza decat ne-am fi asteptat. Oricum, cred ca cei care se incadreaza in categoria "capsunarilor" sunt adevaratii eroi ai Romaniei, cei care, prin munca lor si prin atasamentul fata de tara, au reusit si reusesc sa mentina economia romaneasca pe linia de plutire.
Din pacate, elementele negative sunt cele dominante si din cauza aceasta vom suferi ceva mai mult de pe urma crizei decat altii. In primul rand statul se dovedeste a fi incapabil de a desfasura si intelege o activitate economica viabila. Sufocat de un aparat birocratic ineficient si excedentar, stat