Carierele de piatră şi balastierele situate pe Lunca Mureşului sunt o atracţie pentru afacerişti din zona gri a economiei, precum şi pentru firme care exploatează aici fără a avea documentaţia oficială. Toate acestea sub nasul autorităţilor de la Garda de Mediu şi de la Agenţia pentru Protecţia Mediului, care dau amenzi degeaba şi asistă neputincioase la distrugerea acestei zone.
Bătălia pentru piatră şi nisip s-a acutizat în această vară, când s-a ajuns la şantaje şi la mutilarea zonei cu excavatoare şi camioane de mare tonaj. Războiul este în plină desfăşurare, iar autorităţile locale şi judeţene din Arad nu reuşesc să controleze fenomenul. În joc sunt sute de mii de lei obţinute din aceste exploatări ilegale, dar şi "meciuri" dure între patronii diverselor balastiere.
MUNCITORII, FOLOSIŢI CA SCUT UMAN PENTRU SABOTAJ
În luna iunie 2009, omul piteştean de afaceri Dan Săndulescu şi firma sa, Euro Petrol SRL, au încercat să vândă cariera Radnuţa, de pe malul Mureşului, societăţii timişorene Imobiliare şi Construcţii SRL la preţul de cinci milioane de euro. Timişorenii au refuzat oferta din cauza preţului exagerat cerut de Săndulescu. Acesta, un afacerist cu multe antecedente dubioase în zona Piteştiului, a trecut imediat la represalii.
Carierele celor două firme se află una lângă cealaltă, motiv pentru care orice dinamitare înseamnă notificarea celeilalte pentru securizarea zonei. Astfel, timişorenii de la Imobiliare şi Construcţii SRL l-au anunţat oficial pe afaceristul argeşean că la data de 5 august vor perfora prin împuşcare masă minieră din cariera proprie, cu o firmă autorizată, în baza unui permis de exploatare pentru granitul industrial. Pentru a sabota lucrările firmei vecine, Dan Săndulescu a folosit utilaje şi "scut uman" format din propriii muncitori pe care i-a obligat să rămână în zona de risc, pentru a şan