Mii de cochilii în care se reflectă razele soarelui pot fi admirate pe plajele lumii. Atrăgătoare prin formă, culoare sau pur şi simplu prin prezenţa lor, scoicile ne bucură ochiul. Midiile pot fi găsite pe coastele oceanelor şi a mărilor. Cochiliile lor sunt de mai multe culori: albastre, negre, verzi, maronii, aurii. Însă imaginaţia depăşeşte spaţiul calcaros şi deodată simţim arome care ne încântă papilele gustative.
Midii în sos de vin, cu legume, pesto... sună bine. Mai ales că această carne este considerată un produs dietetic. Despre stridii, ştim că sunt cele mai lăudate de către gurmanzi. Ele sunt numite şi "alimentul iubirii", pentru că au calităţi afrodiziace. Le putem mânca crude, stropite cu zeamă de lămâie sau asezonate cu puţin piper proaspăt, alături de vinuri albe.
De creveţi ne putem bucura în salate, dar îi putem prepara şi separat pe grătar, prăjiţi cu usturoi sau suc de roşii, ceapă şi ghimbir sau se pot coace în sos de smântână. Cei mai apreciaţi la gust sunt creveţii mici. Din categoria crabilor, cel imperial de Alaska şi crabul păianjen sunt cei mai căutaţi. Carnea este foarte bogată în iod, fosfor şi lecitină şi se poate prepara fiartă, prăjită, la cuptor sau la aburi.
DELICIILE MĂRII
Homarii îi consumăm fierţi sau prăjiţi pe grătar. Foarte gustos este şi ficatul verde al homarului mascul, o delicatesă numită "tomalley", care ajută la prepararea sosurilor şi a supelor. Se pare că femelele au carnea mult mai gustoasă, iar icrele roşii de homar sunt într-adevăr un deliciu. Dacă am ajuns pe aceste tărâmuri, să nu uităm de caracatiţă care se poate prepara la grătar, prăjită sau se adaugă la salate.
Din plăcerile gurmande pe care ni le oferă marea amintim şi de calamari, pescuiţi mai ales din mările sudice ale ţărilor asiatice: Vietnam, China, Japonia. Trebuie preparaţi ori foarte repede, pen