Anunţul că, începând cu 1 septembrie, programul obligatoriu al doctorilor în spitale va fi de opt ore a pus pe jar lumea medicală.
Părerile sunt împărţite. Pe de o parte sunt oficialii Ministerului Sănătăţii, susţinători ai măsurii, care spun că, alături de Albania, suntem singura ţară din Europa în care medicii sunt de găsit în spitale numai până la ora prânzulului şi că actul medical va fi mult îmbunătăţit în urma aplicării hotărârii. De cealalată parte, doctorii, sindicaliştii din sănătate şi foşti guvernanţi, care susţin că, dimpotrivă, medicina românească va avea de suferit, iar măsura nu este decât o improvizaţie politică şi o încălcare a directivei europene cu privire la programul de lucru.
Contactat de evz.ro, fostul ministru al Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, consideră că punerea în aplicare a programului de opt ore pentru medicii români va avea cel puţin două efecte negative.
Primul dintre ele şi cel mai grav va fi scăderea calităţii actului medical, întrucât doctorii vor fi mult prea obosiţi, iar randamentul va descreşte. Cel de-al doilea efect este unul de ordin administrativ şi se referă la aceea că gradul de încărcare a personalului medical din spitale va fi pus în pericol.
"Măsura este numai una dintre improvizaţiile din ultimii ani din România", spune Eugen Nicolăescu. Acesta susţine că, din punctul său de vedere, nu există nicio motivaţie pentru ca medicii români să adopte acest program, "nici măcar dacă li se dă un ban în plus".
Ca efect imediat şi sigur al acestei măsuri este, potrivit fostului ministru, acela că tot mai mulţi medici vor părăsi ţara pentru salarii şi condiţii decente de lucru.
"Este ştiut faptul că nu există bani la buget pentru majorarea salariilor medicilor, iar aceştia vor ajunge să lucreze opt ore şi să primească un salariu, şi aşa mic, pentru şase ore de l